Vergoeding
Coaching kan voor verschillende doeleinden worden ingezet en daarom is vergoeding vanuit verschillende bronnen mogelijk. Hieronder een aantal mogelijkheden waardoor jij je coachingsessies mogelijk (deels) vergoed kan krijgen.
Via de zorgverzekeraar:
Coaching, door een zorgverzekering vaak counseling of coaching genoemd, wordt in de meeste gevallen niet (geheel) vergoed. Bij een aantal zorgverzekeraars wordt het wel vergoed, vaak vanuit een aanvullende verzekering, zoals bijvoorbeeld alternatieve behandeling. Maar soms kan het ook zijn dat zorgverzekeraars een aparte vergoeding bieden voor coaching. Het is daarom raadzaam contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te bekijken wat er mogelijk is.
Psychosociale coaching/hulpverlening wordt meestal wel vergoed door de zorgverzekering, maar daar val ik niet onder.
Via de werkgever:
In veel gevallen is het mogelijk om een coachtraject te volgen via de werkgever. Zij hebben vaak een (opleidings)budget per medewerker beschikbaar.
Daarnaast is dit vaak ook mogelijk via de arbodienst/bedrijfsarts van je werkgever, bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie of als je al in de ziektewet zit om aan je herstel te werken. Mijn ervaring is dat werkgevers hier positief en welwillend tegenover staan.
Via het UWV:
Mocht je een uitkering ontvangen, dan kun je bij het UWV informeren naar beschikbare financiële middelen voor je herstel en/of re-integratie. Het is mogelijk om met het UWV een Individuele Re-integratie Overeenkomst te sluiten. Hiermee stelt het UWV een budget beschikbaar waarmee je een coaching traject geheel of gedeeltelijk kunt betalen.
Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.
Via PGB:
Mensen met een Persoon Gebonden Budget kunnen in een aantal gevallen de kosten via hun PGB vergoed krijgen.